Hövler PUR.SPORT - mieszanka paszowa – musli dla koni sportowych cierpiących na alergie i zaburzenia metaboliczne o niskiej zawartości cukrów i skrobi
Dzięki ofercie linii paszowej PURITAN - Höveler oferuje po raz pierwszy paszę dla koni z alergią na zboża (skrobię), z ochwatem i chorobami metabolicznymi, (zespół Cushinga, PSSM, EMS, insulinooporność, wrzody żołądka), o wysokiej jakości i o wysokich potrzebach żywieniowych.
- Przyrost mięśni
- Bez melasy
- Energia i witalność
- Delikatna dla żołądka
- Na zaburzenia metaboliczne
Dzięki wysokoenergetycznej w pełni witaminizowanej i zmineralizowanej mieszanki paszowej Hövler Pur.Sport, nasza linia PUR.ITAN została uzupełniona specjalnym musli dla koni sportowych bez udziału zbóż i melasy. Hövler Pur.Sport jest odpowiedni nie tylko dla koni o wysokim metabolizmie i wrażliwym przewodzie pokarmowym, ale także dla wszystkich koni sportowych, które powinny być karmione zredukowaną zawartością skrobi i zredukowaną zawartością cukru.
Hövler Pur.Sport może być używany nie tylko u koni z już istniejącymi problemami metabolicznymi, ale również zapobiegawczo.
Hövler Pur.Sport zawiera pełen zakres witamin i minerałów oraz wspomaga optymalną budowę mięśni. Dodatkowe podawanie suplementów staje się niekonieczne. Starannie dobrane składniki, zawartość naturalnych niezbędnych aminokwasów i wystarczająca ilość energii sprawiają, że Hövler Pur.Sport jest zdrową i smaczną alternatywą dla konwencjonalnego karmienia koni. Hövler Pur.Sport wspiera twojego konia, w osiągnięciu jego pełnego potencjału!
Zestawienie składników w 1 kg:
Składniki i strawność:
Białko strawne surowe na kg: 95,7 g
Energia strawna na kg OS: 11,68 MJ
Energia strawna na kg TS: 13,39 MJ
Białko surowe: 15,1%
Włókno surowe: 22,5%
Popiół surowy: 9,4%
Tłuszcz surowy: 15,0%
Zawartość skrobi: 5,9%
Zawartość cukru: 3,1%
Elementy ilościowe:
Wapń: 1,09%
Fosfor: 0,60%
Magnez: 0,54%
Sód: 0,62%
Dodatki dietetyczne na kg:
15158 IU witaminy A (3a672a); 1,723 IU witaminy D3 (3a671), 407 mg witaminy E / octan allrac-alfa-tokoferylu (3a700); 4,6 mg monoazotanu tiaminy witaminy B1 (3a821); 7,7 mg ryboflawiny witaminy B2; 3,8 mg chlorowodorku pirydoksyny witaminy B6 (3a831); 413 µg cyjanokobalaminy witaminy B12; 209 mg kwasu askorbinowego witaminy C (3a300), 31,4 mg niacynamidu (3a315); 3,8 mg kwasu foliowego (3a316); 13,8 mg D-pantotenianu wapnia (3a841); 1453 ug biotyny (3a880); 151,6 mg chlorku choliny (3a890); Chlorowodorek betainy (3a925) 229,4 mg; 2 mg menadionu (3a711); 65,94 mg żelaza z monohydratu siarczanu żelazawego (3b103); 89,46 mg manganu z tlenku manganu (II) (3b502); 15,34 mg miedzi z pentahydratu siarczanu miedzi (II) (3b504); 15,3 mg miedzi z hydratu glicyno-miedziowego chelatu (3b413); 68,67 mg cynku z siarczanu cynku (II), monohydratu (3b605); 122,37 cynk z hydratu glicyny chelatu cynku (3b607); 2,3 mg jodu z bezwodnego jodanu wapnia (3b202); 0,3 mg selenu z seleninu sodu (3b801); 0,3 mg selenu z selenometioniny CNCM I-3399 (3b8.12).
Aminokwasy:
Lizyna: 0,8%
Metionina: 0,4%
Treonina: 0,6%
Skład:
Poekstrakcyjna śruta słonecznikowa, łuski nasion lnu, łuski nasion słonecznika, siemię lniane, olej lniany, gniecione siemię lniane, płatki grochu, chleb świętojański suszony, makuch z siemienia lnianego, łupiny nasion soi, lucerna, płatki soi, chlorek sodu, węglan wapnia, wytłoki jabłkowe, fosforan jednowapniowy, tlenek magnezu, wiórki kokosowe, suszone drożdże piwne, olej słonecznikowy.
Stosowanie:
|
Lekka praca |
Średnia praca |
Ciężka praca |
PUR.Sport |
180 g na 100 kg masy ciała |
400 g na 100 kg masy ciała |
600 g na 100 kg masy ciała |
Siano |
1-1,5 kg na 100 kg masy ciała |
1-1,5 kg na 100 kg masy ciała |
1-1,5 kg na 100 kg masy ciała |
Świeża, nie za zimna woda do picia powinna zawsze być do dyspozycji.
Miarka Höveler - mieści 830 g paszy - PUR.SPORT
Wybrane składniki PUR.SPORT:
Olej lniany - bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, może zmniejszać reakcje stresowe.
Siemię lniane - regulacja jelitowa ze względu na wysoką zdolność do absorpcji wody i tworzenia warstwy śluzu. Ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i insuliny.
Drożdże piwne - bogate w natywne witaminy. Bogate w natywne, niezbędne aminokwasy.
Orzech kokosowy - pozytywny wpływ na poziomy insuliny.
Lucerna - bogata w wapń. Wspomaga produkcję śliny poprzez swoja cenną strukturę.
Płatki grochu - bogate w niezbędne aminokwasy. Bogate w witaminy z grupy B i Minerały takie jak: magnez, wapń, żelazo i cynk
Fruktooligosacharydy - są prebiotykami czyli nietrawionymi składnikami żywności pobudzającymi wzrost flory bakteryjnej w jelicie grubym.
Wytłoki z jabłek - bogate w pektyny. Chronią żołądek i jelita poprzez powstawanie warstwy ochronnej o dużej lepkości.
Treonina: ważna w tworzeniu kolagenu (ścięgna, więzadła), mucyny (śluz)
Lizyna: ważna w tworzeniu białek strukturalnych, a także aktyny i miozyny (skurczu mięśni)
Metionina: ważna w tworzeniu się hormonów, keratyny (rogu kopytowego, skóry), ważnych w gojeniu się ran i urazach mięśni